Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрадення та вивезення з тимчасово окупованих територій півдня України понад 650 тисяч тонн зерна – викрито групу осіб

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора задокументовано злочинну діяльність ряду осіб, причетних до незаконного вивезення українського зерна з тимчасово окупованих територій півдня України.

Наразі псевдокерівнику тимчасової військово-цивільної адміністрації Запорізької області, самопроголошеному так званому міському голові м. Бердянська Запорізької області та псевдодиректору Бердянського морського торгівельного порту повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, пособництві державі-агресору, а також порушенні законів та звичаїв війни (ч. 8 ст. 111-1,ч. 1 ст. 111-2, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, представники окупаційної адміністрації держави-агресора спільно з військовослужбовцями збройних сил РФ на території Запорізької, Херсонської, Миколаївської та інших областей України захопили майнові комплекси зернових терміналів. Там знаходилося понад 650 тисяч тонн сільськогосподарської продукції та транспортні засоби загальною вартістю понад 8 млрд грн.

У подальшому підозрювані вивезли викрадене українське зерно з порту м. Бердянська до тимчасово окупованої території Криму, звідки морськими суднами транспортували для продажу до Турецької, Сирійської Арабської та Ліванської Республік. Правоохоронцями встановлено транспортні засоби, які вивозили український врожай, їх водіїв та маршрути руху.

За клопотаннями прокурора судом накладено арешти на 10 російських морських суден та завантажену на них сільськогосподарську продукцію.

З метою документування та припинення злочинної діяльності представників РФ щодо вивезення з тимчасово окупованої території України сільськогосподарської продукції вже скеровано 11 міжнародно-правових доручень до Республіки Туреччина, Ліванської Республіки, Арабської Республіки Єгипет та інших країн.

Офісом Генерального прокурора спільно зі Службою безпеки України у взаємодії з Міністерством закордонних справ України продовжують вживатися комплексні заходи спрямовані на нейтралізацію загроз продовольчій безпеці держави.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими СБУ за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму Служби безпеки України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.