Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Депутату Держдуми Федеральних Зборів РФ повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність України

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора депутату Держдуми Федеральних Зборів РФ повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, обраний від Чеченської Республіки депутат Держдуми РФ,  перебуваючи в березні-травні 2022 року на території Донецької та Луганської областей, у тому числі у м. Маріуполі, виконував вказіки та доручення Голови Чеченської Республіки щодо захоплення, утримання і встановлення контролю над населеними пунктами України.

Будучи депутатом законодавчого органу РФ, він координував дії підрозділів Північно-Кавказького округу військ нацгвардії РФ  і Управління Федеральної служби військ нацгвардії РФ по Чеченській Республіці. Також він скоординовував дії Міністерства внутрішніх справ РФ по Чеченській Республіці з діями підрозділів збройних сил РФ та НЗФ так званих «ДНР/ЛНР» і керівництва окупаційних адміністрацій на тимчасово захоплених територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, на своєму особистому Tелеграм-каналі у квітні 2022 року підозрюваний поширив відеозаписи з висловлюваннями Голови Чеченської Республіки. Вони виправдовують, визнають правомірною збройну агресію РФ проти України, розпочату у 2014 році. Ці відеозаписи схвалюють тимчасову окупацію частини території України, а також глорифікують осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється СБУ.