Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Трибунал має бути створений зараз - під час війни, щоб показати єдність у прагненні притягнути до відповідальності агресора

Взяв участь у Міжнародній правозахисній конференції “UA: Права людини за темних часів”.

Система міжнародного права сьогодні переживає темні часи. Покликана захищати права людини, вона виявилась безсилою запобігти агресії росії проти України.

Щодня в прямому ефірі світ бачить сотні воєнних злочинів, які чинять російські збройні сили. Повне нехтування міжнародним правом та правами людини. Немає жодної статті Загальної декларації ООН з прав людини, яку б росія не порушила.

Міжнародне право потребує змін та вдосконалень. І ці зміни можуть розпочатися із забезпечення повної та всеосяжної відповідальності усіх причетних до агресії проти України.

Російські воєнні злочини залишають криваві сліди — це не лише про фізичну шкоду потерпілим. Це травма для цілих родин та громад. Наслідки якої українці відчуватимуть десятиліттями. 

“Темні часи” має для нас сьогодні особливе і цілком конкретне значення. Масованими обстрілами енергетичної інфраструктури росія буквально примушує нас всіх жити у темряві. З початку повномасштабного вторгнення здійснено 143 атаки на українську енергосистему. Три чверті з них — саме напередодні зими. Це ніщо інше, як терор проти мирного населення.

Ми розглядаємо це як тривалий воєнний злочин та складову геноциду проти українського народу — навмисне створення неможливих для життя умов.

Та чим сильніше росія намагається занурити Україну та світ в хаос і темряву, тим міцнішою стає коаліція наших союзників. Як допомога Силам Оборони України. Так і підтримка наших ініціатив на фронті справедливості.

За останні місяці провідні міжнародні інституції визнали росію терористичною державою та закликали до створення міжнародного трибуналу щодо злочину агресії: Парламентська асамблея Ради Європи, Парламентська асамблея НАТО, Європейський парламент. ООН ухвалила резолюцію щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених війною Росії проти України. Готується резолюція щодо підтримки створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії.

Моя позиція: Трибунал має бути створений саме зараз, під час війни. Це продемонструє непохитність України та міжнародної спільноти у прагненні притягнути до відповідальності причетних до злочину агресії. Також це створить додатковий тиск на російські еліти, і може прискорити внутрішньополітичні зрушення в росії. Що, своєю чергою, допоможе наблизити нашу спільну перемогу.

Ми зі свого боку робимо все можливе для забезпечення правосуддя на національному рівні.

Ми сильні. Об’єднані у нашому прагненні миру та справедливості. І ми обов’язково переможемо.